Lite fakta

Lite fakta om akvarellfärger, pigment och lite till.... 

Sidan är under uppbyggnad! 

Akvarell är en målningsteknik där vattenburen färg läggs på i transparenta skikt på ett tjockt, lätt sugande papper. Färgens ursprung är Tyskland och färgens fader kan sägas vara Albrecht Durer (1471-1528)

Akvarellfärger skapas genom att ett eller flera pigment mals eller rivs som det kallas. Ju finare korn av pigmentet, desto färgstarkare akvarellfärg blir det i slutändan. Fabriker använder sig av maskiner. Vi som tillverkar för hand river och blandar med en glaslöpare som förs hundratals varv över pigmentet på en härdad glasskiva. På så vis finfördelas pigmentet till mindre korn. Det malda pigmentet blandas med en bindemedel, ofta gumarabic som tillretts i förväg enligt konstens alla regler. Till detta tillsätts ofta honung för att göra akvarellfärgen mjuk och lättare att jobba med. Till vissa pigment används medel för att göra färgen mer flyktig på pappret. När färgen är färdigblandad skall den placeras i små färgkoppar. En del använder stora koppar (helkoppar) jag använder i dagsläget bara mindre (halvkoppar) Nu ska färgen torka, oftast måste koppen fyllas på efter ett par dagar då den sjunker ihop när den torkar. 

Så vilka färger behöver man? 

Din personliga stil kommer att guida dig till vad du kommer att vilja ha i din palett och färgerna nedan är en bra start. 

Cadmium red hue är en färg skapad för att efterlikna den riktiga cadmiumröda. Men då den riktiga färgen anses giftig så har efter snarlik färg tagits. 

Primary Yellow är en klar gul färg med bra ljusbeständighet. 

Ultramarinblå är en underbar blå färg med mycket mättnad och djup.

Pariserblå är otroligt vacker och intensiv. 

Burnt Sienna är ett mycket beständigt jordpigment och vackert transparent. 

Raw umber har en mustig och kraftfull färg sim aldrig går ur vare sig ljuset eller tiden. 

Viridian/Emeraldgrön är en mycket användbar grön färg. 


Pigment delas upp efter sin kemiska sammansättning, organiska och oorganiska pigment. De oorganiska pigmenten består av metallföreningar som hämtats ur jorden, framställts genom krossning och bearbetning av stenmaterial. Organiska pigment består av kolföreningar som tillverkats av växt- och djurdelar. På senare år har det kommit fler och fler syntetiska pigment, vilket är både på gott och ont. Jag gillar de gamla äkta men... Men byter ut de pigment som är giftiga till ett snarlikt pigment som är syntetiskt. Dessa pigment som är framställda för att efterlikna ett pigment kallas för hue. 

Så hur får jag mina färger att skimra? Flertalet tillverkare av skimrande akvarellfärger tillsätter ett färgat micapulver till ett bindemedel. Detta färgade micapulver är då framställt på ett syntesikt och kemsikt sätt. Ofta på bekostnad av miljö och dess fabriksarbetare. Jag gör inte på det sättet! Jag river först att naturligt pigment för att sedan tillsätta ett äkta Mica. Äkta Mica är en bergart (muscovit) som renats mekaniskt och malts till fint mycket fint pulver. 

Egenskaperna hos olika pigment skiljer sig mycket. Även om blandningen mellan mängden pigment och bindemedel ör den samma så skiljer sig resultatet när du målare ut den.  Alla pigment uppför sig på olika sätt. Vissa pigmnet är tyngre och sjunker lättare till botten av ditt papper, andra är mer lättflyktiga och flyter ut mer. Ett pigment kan vara en kantbitare, dvs att det anhopar sig i kanterna och bildar en starkare kant i avslutet. Jag ska gå in närmre på detta nedan. 

Pigmantanhopare, är den färg  som vill sprida sig tunt på en del av ytan och samla ihop sig tjockare på en annan plats.

Kantbitare, är den färg som gör en kant  runtom sig själv, som om du hade dragit en mörk, tunn kontur runt den med en mycket smal pensel. 

Blommare, bildar blomliknande former om du ”stör” den genom att lägga på lite vatten när den har halvtorkat. 

Granulerande är den färg som samlar sina pigment i pappersytans håligheter och ger ett grynigt eller mörkare intryck. 

Dessa olika egenskaper kan anvöndas till målarens fördel för att uppnå olika effekter. 

Pigment som jag använder 

Caput Mortuum (av latin caput ‘huvud’ och mortuus ‘död’), består idag till största del av naturell röd järnoxid i kombination med svart järnoxid. En kulör som skiftar ifrån brunt, violett, rött och närapå odefinierbar mellan dessa toner. 

Färgindex (C.I.): PR 102.77491

Ultramarinrosa 

Färgindex (C.I.): PV 15.77007F

Green earth, Cypern 

Färgindex (C.I.): PG 23.77009

Syriansk grön är en väldigt pigg grön. Tyvärr har jag inte lyckats hitta så mycket information om det. Det pigment jag har kommer från en gammal nedlagd butik som sålde konstnärsmaterial. 

Ultramarinblå Från början framställd av halvädelstenen "Lapis lazuli" som bröts under århundranden i Afganistan, fraktades sedan till Egypten och vidare till Europa. Ultramarin betyder" över havet". Det var på 1800-talet ett mycket dyrbart pigment. 

Färgindex (C.I.): PB29

Gul ockra Naturlig jordfärg som utvinns ur lerjordar. Ockra finns även i röda och bruna nyanser

Färg Index (Cl) PY 43